Blog

BLOG - o interiérovom / bytovom dizajne, o rôznych témach ohľadne návrhu interiérov a rekonštrukciách

Akú podlahu si vybrať do domu alebo bytu?

Vo všeobecnosti neexistuje jedna univerzálna najlepšia podlaha do bytu, pretože každý má iné preferencie a potreby vzhľadom na vzhľad, trvácnosť, cenu a ďalšie faktory. Tu je niekoľko možností, ktoré by ste mohli zvážiť:
  1. Laminát
  2. Drevená podlaha
  3. Dlažba
  4. Vinylová podlaha
  5. Koberec
Je dôležité zvážiť všetky faktory, ako sú cena, vzhľad, trvácnosť a údržba, pri výbere podlahy pre vaše bytové prostredie. Najlepšie by bolo, ak by ste sa rozhodli na základe toho, čo vám najviac vyhovuje a čo sa bude najlepšie hodiť do vášho domáceho prostredia.

Laminátová podlaha

U nás je to asi najpoužívanejší typ podlahovej krytiny v domácnostiach. Jej výhodou je hlavne vysoká odolnosť a nízka cena. Tento typ podlahy je vhodný aj pre svojpomocnú montáž. Na trhu existujú už aj vodeodolné druhy laminátových podláh. Drahšie verzie laminátových podláh sú veľmi kvalitné a ťažko rozoznateľné od dreva. 
Nevýhodou laminátu je studený povrch pri kontakte s pokožkou. Pri lacnejších podlahách dochádza k napučaniu podlahy pri dlhšom pôsobení vody. A niekedy dochádza k vyblednutiu menej kvalitných podláh na plochách vystavených slnečnému žiareniu.
 Plusy  Mínusy
+ vysoká odolnosť voči poškrabaniu - malá odolnosť voči vode ( okrem vodeodolných druhov )
+ nízka cena - studená na dotyk
+ široký výber dekorov - akustika
+ jednoduchá montáž  

Drevená podlaha

drevena podlaha

Fotka je z našej realizácie, kde sme použili drevené kefované parkety s olejovanou povrchovou úpravou. Parkety boli lepené a použili sme ich aj na obklad steny. Všetky fotky z realizácie nájdete tu.

 
Drevené parkety patria asi medzi najstaršie používané podlahy. Drevo je prírodný materiál, ktorý nikdy nevyjde z módy. Každý kúsok dreva je jedinečný svojim vzorom a farbou. Preto vyzerá drevená podlaha prirodzene. Drevo je príjemné na dotyk a vďaka menšej tepelnej vodivosti, ako laminát aj teplejšie.
Drevo je mäkšie oproti umelým materiálom, preto je jeho najväčšou nevýhodou, že je lahšie poškrabateľné oproti iným materiálom. Existujú síce kefované drevené parkety. Kde pri kefovaní dôjde k odstráneniu mäkšej časti dreva. Zároveň to zvýrazní aj štruktúru. Nie každému sa tento povrch musí páčiť. Ďalšou nevýhodou je vysoká cena drevených podláh oproti umelým podlahám. 
Drevené podlahy existujú aj v clickovej verzii aj vo verzii na určenej na lepenie. Kvalitnejšie sú samozrejme lepené parkety. Odpadá tak použitie prechodových líšt. 
Pri drevenej podlahe sú na výber dve hlavné povrchové úpravy - lakovaný povrch a olejovaný povrch. Olejovaný povrch je jednoduchší na opravu alebo oživenie po rokoch. Nevýhovou olejovaného povrchu je, že ho je potrebné častejšie obnovovať. Olejovaný povrch je ekologický a zároveň aj príjemný na dotyk.
   
 Plusy Mínusy
+ prirodzený vzhľad - ľahšie poškrabateľná
+ teplý povrch - vysoká cena
+ možnosť celoplošného lepenia  
   

Dlažba

dlažba v dome

Fotka je z našej realizácie, ktorej sme použili veľkoformátovú sivú dlažbu o rozmere 120x60 cm. Viac fotiek z realizácie nájdete tu.

 
Dlažba patrí medzi najodolnejšie typy podláh. V súčasností sa používajú v interiéri hlavne keramické a gresové dlažby. Renesanciu zažívajú aj cementové dlažby, ktoré poznáme z historických budov. Gresové dlažby majú väčšiu tvrdosť oproti keramickým dlažbám. Zároveň je pracnejšia ich montáž. 
Pri dlažbe je veľké množstvo parametrov, na ktoré treba pri kúpe prihliadať. Medzi najdôležitejšie patri protišmykovosť. Hlavne pokiaľ ide o dlažbu okolo bazéna, na schody alebo do exteriéru. V ponuke sú aj mrazuvzdorné dlažby, vhodné do exteriéru. Z pohľadu dizajnu je dôležité, či je dlažba retifikovaná, alebo nie. Retifikovaná dlažba má presný rozmer a rovnú hranu.
Na trhu nájdete aj skutočné veľkoformátové dlažby aj 3m vysoké. Tie si však vyžadujú zaškolený personál na montáž. Taktiež existujú dlažby hrubé 2-3 cm, ktoré je možné ukladať aj do pieskového lôžka.
   
 Plusy Mínusy
+ tvrdosť - studený povrch
+ veľký výber dizajnov - nie je vhodná pre svojpomocnú montáž
+ mrazuvzdornosť  
+ vodeodolnosť  
   

Vinylová podlaha

vinylova podlaha

Fotka je z našej realizácie bytu, kde sme použili netradičnú vinylovú podlahu s jemným vzorom kameňa. Viac z realizácie nájdete tu.

 
Posledné roky sa do povedomia dostáva vinylová podlaha. Je to alternatíva medzi drevom a laminátom. Je na dotyk príjemná, teplejšia ako laminát. Navyše je vodeodolná. Vinylové podlahy sa predávajú v dvoch verziách - click a lepenej. Obidve verzii sú vodeodolné. Zároveň si vyžadujú dokonalé rovný podklad pre montáž. Mierne nerovnosti sa stratia pri click verzii. Lepená verzia má 2-3 mm preto musí byť podklad dokonalo rovný. Výhodou lepenej verzie je, že môže byť položená bez prechodových líšt a v prípade potreby je možné vymeniť poškodený diel. 
Montáž clickovej verzie zvládne každý zručný majster. Je to podobné ako pri lamináte. Lepenie vinylovej podlahy treba zveriť do rúk odborníkom. Treba vedieť naniesť správne množstvo lepidla a ďalšie technologické postupy.
Výber závisí od vašich preferencií. Ak hľadáte jednoduchú a rýchlu inštaláciu, potom klikovacie vinylové podlahy môžu byť pre vás ideálne. Ak však hľadáte odolnejšiu a pevnejšiu podlahu s tichšími krokmi, lepená vinylová podlaha by mohla byť lepšia voľba.
   
 Plusy Mínusy
+ teplý povrch - poškrabateľnosť
+ vodeodolnosť - nie je vhodná pre svojpomocnú montáž
+ pri lepenej verzii je možné vymeniť poškodené diely - podklad musí byť dokonalo rovný
   

Koberec

koberec v dome

Fotka je z našej realizácie domu v Partizánskom, kde sme použili koberec do detských izieb a spálne. Viac info z tohto projetku nájdete tu.

 
Koberec je veľmi príjemný materiál do domácnosti. Jedným z najväčších benefitov je, že koberce poskytujú mäkký a príjemný povrch na chodenie a hranie, čo môže byť pre deti bezpečnejšie a pohodlnejšie ako tvrdšie podlahy, ako napríklad dlaždice alebo drevo. Koberce taktiež znižujú hluk a vibrácie v miestnosti, čo môže byť užitočné, ak vaše deti radi hrajú na podlahe.
Okrem toho, koberce sú často vyrobené z materiálov, ktoré sú odolné proti opotrebeniu a znečisteniu, čo znamená, že môžu byť ľahko udržiavané a čistené. Moderné koberce často obsahujú vlákna, ktoré sú schopné odolať škvrnám a vlhku, čo môže byť užitočné, ak máte malé deti alebo domáce zvieratá. Existujú tiež hypoalergénne koberce pre deti a dospelých s alergiami alebo astmou, ktoré môžu pomôcť minimalizovať problémy s dýchacími cestami.
Je však dôležité si uvedomiť, že koberce môžu náročnejšie na údržbu a čistenie ako tvrdé podlahy. Koberce môžu byť náchylné na zadrhnutie škvŕn a prachu, čo môže spôsobiť problémy pre deti s dýchacími cestami, ak nie sú pravidelne čistené a udržiavané. Preto je dôležité pravidelne čistiť koberce, aby sa minimalizovalo riziko alergických reakcií a zlepšila kvalita vzduchu v miestnosti.
   
 Plusy Mínusy
+ teplý a mäkký povrch - nevhodné pre alergikov
+ nízka cena - náročnejšia údržba
   
   

Záver

Na záver by som povedal, že úplne ideálna odpoveď, aká je najlepšia podlaha do interiéru, neexistuje.
Ak je pre Vás prvoradá cena určite by som vyberal laminátovú podlahu. Je to trvácny materiál, ktorý znesie aj vyčínanie detí. Treba si však dávať pozor pri umývaní a aby niekde nezostala voda dlhšiu dobu. Laminát by sa nezvratne poškodil.
V prípade, že hľadáte niečo kvalitnejšie a mäkšie od laminátu ale stále za priaznivú cenu, vybral by som vinyl. Je síce o niečo mäkší ako laminát, ponúka zato ale vodeodolnosť a príjemný povrch. Ak sa deti zvyknú hrať na zemi vinyl je teplejší na dotyk ako laminátová podlaha. Ak je to pre Vás technicky možné určite by som vybral lepenú verziu vinylovej podlahy. Vyhnete sa tak prechodovým lištám a môžte vymeniť poškodený kus v prípade potreby. 
Dlažba je výborný materiál z hľadiska životnosti. Pre rodinu s deťmi, by som ju určite nezvolil do obytných miestností. 
Drevená podlaha je z hľadiska dizajnu a komfortu výborná voľba. V prípade olejovanej podlahy je potrebné obnovovať olej približne raz za rok. Pri lakovanej podlahe údržba odpadá je ale horšie opraviteľná.
Koberec je dobrá voľba do izieb, ak nie ste alergici. Pri výbere koberca však treba počítať, že pohodlie a jednoduchú údržbu poskytnú až drahšie koberce.
Pin It