Blog

BLOG - o interiérovom / bytovom dizajne, o rôznych témach ohľadne návrhu interiérov a rekonštrukciách

Blog

Akú podlahu do domu alebo bytu?

Akú podlahu si vybrať do domu alebo bytu?

Vo všeobecnosti neexistuje jedna univerzálna najlepšia podlaha do bytu, pretože každý má iné preferencie a potreby vzhľadom na vzhľad, trvácnosť, cenu a ďalšie faktory. Tu je niekoľko možností, ktoré by ste mohli zvážiť:
  1. Laminát
  2. Drevená podlaha
  3. Dlažba
  4. Vinylová podlaha
  5. Koberec
Je dôležité zvážiť všetky faktory, ako sú cena, vzhľad, trvácnosť a údržba, pri výbere podlahy pre vaše bytové prostredie. Najlepšie by bolo, ak by ste sa rozhodli na základe toho, čo vám najviac vyhovuje a čo sa bude najlepšie hodiť do vášho domáceho prostredia.

Laminátová podlaha

U nás je to asi najpoužívanejší typ podlahovej krytiny v domácnostiach. Jej výhodou je hlavne vysoká odolnosť a nízka cena. Tento typ podlahy je vhodný aj pre svojpomocnú montáž. Na trhu existujú už aj vodeodolné druhy laminátových podláh. Drahšie verzie laminátových podláh sú veľmi kvalitné a ťažko rozoznateľné od dreva. 
Nevýhodou laminátu je studený povrch pri kontakte s pokožkou. Pri lacnejších podlahách dochádza k napučaniu podlahy pri dlhšom pôsobení vody. A niekedy dochádza k vyblednutiu menej kvalitných podláh na plochách vystavených slnečnému žiareniu.
 Plusy  Mínusy
+ vysoká odolnosť voči poškrabaniu - malá odolnosť voči vode ( okrem vodeodolných druhov )
+ nízka cena - studená na dotyk
+ široký výber dekorov - akustika
+ jednoduchá montáž  

Drevená podlaha

drevena podlaha

Fotka je z našej realizácie, kde sme použili drevené kefované parkety s olejovanou povrchovou úpravou. Parkety boli lepené a použili sme ich aj na obklad steny. Všetky fotky z realizácie nájdete tu.

 
Drevené parkety patria asi medzi najstaršie používané podlahy. Drevo je prírodný materiál, ktorý nikdy nevyjde z módy. Každý kúsok dreva je jedinečný svojim vzorom a farbou. Preto vyzerá drevená podlaha prirodzene. Drevo je príjemné na dotyk a vďaka menšej tepelnej vodivosti, ako laminát aj teplejšie.
Drevo je mäkšie oproti umelým materiálom, preto je jeho najväčšou nevýhodou, že je lahšie poškrabateľné oproti iným materiálom. Existujú síce kefované drevené parkety. Kde pri kefovaní dôjde k odstráneniu mäkšej časti dreva. Zároveň to zvýrazní aj štruktúru. Nie každému sa tento povrch musí páčiť. Ďalšou nevýhodou je vysoká cena drevených podláh oproti umelým podlahám. 
Drevené podlahy existujú aj v clickovej verzii aj vo verzii na určenej na lepenie. Kvalitnejšie sú samozrejme lepené parkety. Odpadá tak použitie prechodových líšt. 
Pri drevenej podlahe sú na výber dve hlavné povrchové úpravy - lakovaný povrch a olejovaný povrch. Olejovaný povrch je jednoduchší na opravu alebo oživenie po rokoch. Nevýhovou olejovaného povrchu je, že ho je potrebné častejšie obnovovať. Olejovaný povrch je ekologický a zároveň aj príjemný na dotyk.
   
 Plusy Mínusy
+ prirodzený vzhľad - ľahšie poškrabateľná
+ teplý povrch - vysoká cena
+ možnosť celoplošného lepenia  
   

Dlažba

dlažba v dome

Fotka je z našej realizácie, ktorej sme použili veľkoformátovú sivú dlažbu o rozmere 120x60 cm. Viac fotiek z realizácie nájdete tu.

 
Dlažba patrí medzi najodolnejšie typy podláh. V súčasností sa používajú v interiéri hlavne keramické a gresové dlažby. Renesanciu zažívajú aj cementové dlažby, ktoré poznáme z historických budov. Gresové dlažby majú väčšiu tvrdosť oproti keramickým dlažbám. Zároveň je pracnejšia ich montáž. 
Pri dlažbe je veľké množstvo parametrov, na ktoré treba pri kúpe prihliadať. Medzi najdôležitejšie patri protišmykovosť. Hlavne pokiaľ ide o dlažbu okolo bazéna, na schody alebo do exteriéru. V ponuke sú aj mrazuvzdorné dlažby, vhodné do exteriéru. Z pohľadu dizajnu je dôležité, či je dlažba retifikovaná, alebo nie. Retifikovaná dlažba má presný rozmer a rovnú hranu.
Na trhu nájdete aj skutočné veľkoformátové dlažby aj 3m vysoké. Tie si však vyžadujú zaškolený personál na montáž. Taktiež existujú dlažby hrubé 2-3 cm, ktoré je možné ukladať aj do pieskového lôžka.
   
 Plusy Mínusy
+ tvrdosť - studený povrch
+ veľký výber dizajnov - nie je vhodná pre svojpomocnú montáž
+ mrazuvzdornosť  
+ vodeodolnosť  
   

Vinylová podlaha

vinylova podlaha

Fotka je z našej realizácie bytu, kde sme použili netradičnú vinylovú podlahu s jemným vzorom kameňa. Viac z realizácie nájdete tu.

 
Posledné roky sa do povedomia dostáva vinylová podlaha. Je to alternatíva medzi drevom a laminátom. Je na dotyk príjemná, teplejšia ako laminát. Navyše je vodeodolná. Vinylové podlahy sa predávajú v dvoch verziách - click a lepenej. Obidve verzii sú vodeodolné. Zároveň si vyžadujú dokonalé rovný podklad pre montáž. Mierne nerovnosti sa stratia pri click verzii. Lepená verzia má 2-3 mm preto musí byť podklad dokonalo rovný. Výhodou lepenej verzie je, že môže byť položená bez prechodových líšt a v prípade potreby je možné vymeniť poškodený diel. 
Montáž clickovej verzie zvládne každý zručný majster. Je to podobné ako pri lamináte. Lepenie vinylovej podlahy treba zveriť do rúk odborníkom. Treba vedieť naniesť správne množstvo lepidla a ďalšie technologické postupy.
Výber závisí od vašich preferencií. Ak hľadáte jednoduchú a rýchlu inštaláciu, potom klikovacie vinylové podlahy môžu byť pre vás ideálne. Ak však hľadáte odolnejšiu a pevnejšiu podlahu s tichšími krokmi, lepená vinylová podlaha by mohla byť lepšia voľba.
   
 Plusy Mínusy
+ teplý povrch - poškrabateľnosť
+ vodeodolnosť - nie je vhodná pre svojpomocnú montáž
+ pri lepenej verzii je možné vymeniť poškodené diely - podklad musí byť dokonalo rovný
   

Koberec

koberec v dome

Fotka je z našej realizácie domu v Partizánskom, kde sme použili koberec do detských izieb a spálne. Viac info z tohto projetku nájdete tu.

 
Koberec je veľmi príjemný materiál do domácnosti. Jedným z najväčších benefitov je, že koberce poskytujú mäkký a príjemný povrch na chodenie a hranie, čo môže byť pre deti bezpečnejšie a pohodlnejšie ako tvrdšie podlahy, ako napríklad dlaždice alebo drevo. Koberce taktiež znižujú hluk a vibrácie v miestnosti, čo môže byť užitočné, ak vaše deti radi hrajú na podlahe.
Okrem toho, koberce sú často vyrobené z materiálov, ktoré sú odolné proti opotrebeniu a znečisteniu, čo znamená, že môžu byť ľahko udržiavané a čistené. Moderné koberce často obsahujú vlákna, ktoré sú schopné odolať škvrnám a vlhku, čo môže byť užitočné, ak máte malé deti alebo domáce zvieratá. Existujú tiež hypoalergénne koberce pre deti a dospelých s alergiami alebo astmou, ktoré môžu pomôcť minimalizovať problémy s dýchacími cestami.
Je však dôležité si uvedomiť, že koberce môžu náročnejšie na údržbu a čistenie ako tvrdé podlahy. Koberce môžu byť náchylné na zadrhnutie škvŕn a prachu, čo môže spôsobiť problémy pre deti s dýchacími cestami, ak nie sú pravidelne čistené a udržiavané. Preto je dôležité pravidelne čistiť koberce, aby sa minimalizovalo riziko alergických reakcií a zlepšila kvalita vzduchu v miestnosti.
   
 Plusy Mínusy
+ teplý a mäkký povrch - nevhodné pre alergikov
+ nízka cena - náročnejšia údržba
   
   

Záver

Na záver by som povedal, že úplne ideálna odpoveď, aká je najlepšia podlaha do interiéru, neexistuje.
Ak je pre Vás prvoradá cena určite by som vyberal laminátovú podlahu. Je to trvácny materiál, ktorý znesie aj vyčínanie detí. Treba si však dávať pozor pri umývaní a aby niekde nezostala voda dlhšiu dobu. Laminát by sa nezvratne poškodil.
V prípade, že hľadáte niečo kvalitnejšie a mäkšie od laminátu ale stále za priaznivú cenu, vybral by som vinyl. Je síce o niečo mäkší ako laminát, ponúka zato ale vodeodolnosť a príjemný povrch. Ak sa deti zvyknú hrať na zemi vinyl je teplejší na dotyk ako laminátová podlaha. Ak je to pre Vás technicky možné určite by som vybral lepenú verziu vinylovej podlahy. Vyhnete sa tak prechodovým lištám a môžte vymeniť poškodený kus v prípade potreby. 
Dlažba je výborný materiál z hľadiska životnosti. Pre rodinu s deťmi, by som ju určite nezvolil do obytných miestností. 
Drevená podlaha je z hľadiska dizajnu a komfortu výborná voľba. V prípade olejovanej podlahy je potrebné obnovovať olej približne raz za rok. Pri lakovanej podlahe údržba odpadá je ale horšie opraviteľná.
Koberec je dobrá voľba do izieb, ak nie ste alergici. Pri výbere koberca však treba počítať, že pohodlie a jednoduchú údržbu poskytnú až drahšie koberce.
Stropné chladenie

Stropné chladenie v betónovom jadre

Pri novostavbách navrhujeme stropné chladenie v železobetónovej doske. Je to najideálnejší spôsob chladenie domu, čo sa týka komfortu bývania aj ceny realizácie. Pri použití tepelného čerpadla na vykurovanie sú náklady na stropné chladenie ďaleko nižšie, ako cena klimatizácie. Väčšina tepelných čerpadiel ponúka aj možnosť chladenia, preto by bola škoda to nevyužiť. Chladenie je častokrát v cene čerpadla, alebo je za malý poplatok. Výroba chladu pre stropné chladenie je ďaleko lacnejšie ako pri klimatizácii. Čo znamená, že prevádzkové náklady sú nižšie. 
Dôležité je však v projekte a pri realizácii počítať s monolitickým stropom. Nie je možno použiť prefabrikované stropy.
 

Stropné chladenie cena

Výhoda stropného chladenia v betónovom jadre oproti chladeniu v omietke je hlavné nižšia cena realizácie. Používajú sa hrubšie rúrky, čiže ich množstvo je menšie a nemusia ani nemôžu byť spájané v strope. Priemer rúriek pri chladení betónového jadra je okolo 16mm. Pri chladení v omietky je to cca 10mm. Tým pádom je potrebné väčšie množstvo rúriek, približne dvojnásobok. Taktiež je potrebná väčšia hrúbka omietky, čo zdvihne cenu za omietnutie stropu väčšinou na dvojnásobok. Pri chladení v betóne je hrúbka omietky štandardná.
Orientačná cena stropného chladenia na dom o ploche 150m2 je 1700 - 2000 EUR. Treba počítať s tým, že stropné chladenie by nemalo ísť do priestorov s vysokou vlhkosťou a taktiež nemá byť nad vstavanými skriňami. Čiže plocha, kam pôjde chladenie je 30-40% plochy domu. Plocha chladenia na dom s podlahovou plochou 150m2 je približne 60m2. Cena za pokládku je okolo 15 EUR/m2 cena rúrky je cca 1 EUR / bm, k tomu je potrebné pripočítať cenu rozdeľovača a spotrebného materiálu.
 

Projekt stropného chladenia

Dôležitým pri stropnom chladení je aj projekt, kde je presne zakotované, kadiaľ idú rúrky. Aby sa následne vedelo, kde je možné vŕtať. V projekte sa zohľadnia miestností a plochy kam chladenie nepôjde. Taktiež sa vynechajú plochy pre svietidlá. Preto je ideálne mať pripravený predom aj návrh interiéru. 
 
Minimalistický interiér

Ak sa rozhodneme pustiť sa do zariaďovania alebo rekonštrukcie interiéru mali by sme mať jasno v tom, aký štýl sa nám páči. Je to veľmi dôležité, či už si ideme interiér zariaďovať sami, alebo sme sa rozhodli použiť služby odborníka. V súčasnosti sa v interiéroch používa množstvo štýlov. Niektoré štýly sú nadčasové a niektoré sú iba módnou záležitosťou. Ako to býva v móde, v dizajne a v podobných odvetviach, tak isto je to aj v interiéry. Čo je aktuálne a trendové, rýchlo prefrčí a vyjde z módy. Pri výbere štýlu je veľmi dôležité zvážiť, či sa daný štýl hodí k priestoru, ktorý sa chystáte zariadiť.

Industriálny interiér

 sa stáva veľmi obľúbeným. Pravdepodobne za to môže obľuba ľudí v loftovom bývaní. K loftom tento štýl vyslovene patrí. Je možné tento štýl samozrejme použiť v takmer každom priestore. K industriálnemu štýlu patria režné povrchy, čiže surové povrchy bez ďalšej úpravy, napr. tehlové murivo bez omietky alebo pohľadový betón. Taktiež je pri ňom možné ponechať priznané inštalácie. Musí to byť samozrejme vkusné a hlavne bezpečné. K tomuto štýlu sa hodia hlavne kovy, prevažne liatina, tepané kovy, sklo a drevo so surovým vzhľadom, napr. smreková preglejka alebo OSB dosky. Ďalším zaujímavým prvkom môžu byť aj pvc, vinyl alebo liate podlahy.

Provensálsky interiér

 môžme považovať za druh rustikálneho interiéru. Od tohto interiéru neočakávame dokonalé línie ale príjemnú atmosféru, ktorá pripomína dovolenku na francúzskom vidieku. Podstatou sú prírodné materiály - drevo, kameň, terakota, cementové dlažby, textílie. Oproti rustikálnemu interiéru je tento štýl ľahký a vzdušný. Využíva taktiež množstvo starožitností. Pri tvorbe takéhoto interiéru je ideálne predstaviť si atmosféru starého kamenného domu s vysokými stropmi a vôňou levandule. 

Prírodný interiér

 je čím ďalej tým viac populárny a to nielen na vidieku ale aj v meste. V dobe plnej chémie, pesticídov a plastov sa niet čomu diviť. V prírodnom štýle prevládajú samozrejme prírodne materiály, väčšinou v čo najprirodzenejšej podobe. Farby prevládajú zemité, jemné - odtiene hnedej, okrovej, zelenej. Žiadne umelé prehnané či výrazné farby. Veľmi obľúbeným prvkom je hlina. Môže byť v podobe omietok alebo podláh. Samozrejmosťou je použitie dreva, prevažne v podobe masívu, či už na podlahy, okná, dvere alebo nábytok. Ďalšie využívané materiály sú slama, konope, ľan, vlna, bavlna a iné ekologické materiály. V tomto štýle sa nekladie dôraz na dokonalé rovné línie skôr naopak.

Minimalistický interiér

 je veľmi obľúbený štýl interiéru, ktorý v súčasnosti preferuje asi väčšina ľudí, ktorý sa rozhodnú pre moderný interiér. Je to štýl, ktorého korene siahajú do polovice minulého storočia. Je to typ nadčasového interiéru, v ktorom prevláda biela farba a základne geometrické tvary. Dobre navrhnutý minimalistický interiér môže byť aj veľmi funkčný a jednoduchý na údržbu. Je to štýl, ktorý ani rokmi nevyjde z módy. V minimalistickom interiéry prevažujú moderné materiály - sklo, kov, plasty, lesklé povrchy ale samozrejme nie sú zakázané ani prírodne materiály, ako drevo, či kameň.  Minimalistický interiér

Škandinávsky interiér

 si získava stále viac fanúšikov. Je to druh minimalistického interiéru, v ktorom prevláda prevažne biela farba v kombinácii s drevom. Nazýva sa taktiež severský alebo nordický interiér. Dokáže byť surový ale aj dekoratívny. Využíva hru svetla a kontrastov. Drevo v ňom hrá veľmi významnú úlohu. Používa sa prevažne v podobe masívu alebo dýhy. Pri návrhu škandinávskeho interiéru sa používa množstvo solitérov, ideálne od známych severských dizajnérov. Dôležité sú aj doplnky, bez nich by tento štýl strácal svoju útulnosť a domácku atmosféru. Využívajú sa rôzne pletené deky, koberce, svietniky, množstvo obrazov, dekorácií a iné.  Celý interiér v škandinávskom dizajne si môžte pozrieť tu.
Škandinávsky interiér

Rustikálny interiér

 bol donedávna v našich končinách veľmi obľúbený. Tento štýl využíva historizujúce prvky. V lepšom prípade sa pri rustikálnom interiéry používajú starožitné nábytky a doplnky. V tom horšom prípade sú to napodobeniny, takzvané rustikálne nábytky. Rustikálnemu interiéru sa nedá odoprieť domácka atmosféra. Je však náročný na údržbu a určite ho nemožno považovať za nadčasový. Interiér v tomto štýle môže byť veľmi zaujímavý a príjemný na bývanie. Dosiahnuť dokonalý výsledok je však veľmi náročne. Nie je vhodné realizovať takýto interiér bez využitia služieb architekta alebo dizajnéra. Množstvo detailov, dekoratívnych prvkov, dekoračných líšt a vzorov, ktoré sa pri rustikálnom štýle využívajú je potrebne dokonalo zladiť. Rustikálny interiér

Bohémsky interiér

 musí mať ducha. Musí byť jedinečný. Nie je pre každého. Tento interiér musí mať svojho bohéma, ktorý v ňom bude žiť, tvoriť. Vyžaduje si svoj priestor - starú továreň, podkrovie, kaštieľ... Čokoľvek, čo sa odkláňa od stereotypu. Buď sa Vám páči alebo nie. Stáva sa však nezabudnuteľný. 

Ukážku interiéru, ktorý môžme považovať za bohémsky, nájdete tu.

Bohémsky interiér

Vintage interiér

 sa taktiež nazýva aj 

retro interiér

. Využíva prvky, ktoré sú staré, nie však dosť na to aby boli starožitnosťami. V tomto štýle možno použiť veci, ktoré v čase svojho vzniku nemuseli byť populárne, teraz si však získavajú obľubu. 50te a 60te roky priniesli množstvo dizajnových kúskov a kvalitných nábytkov. Je len na úžitok, že sa tieto veci opäť vracajú do obehu a získavajú si svojich zástancov. Pekné originálne kúsky je možné nájsť na bazároch, takže nie je potrebné uchýliť sa k replikám.

 Tu si môžte pozrieť kaviareň v retro štýle.

Vintage interiér

Ako prebieha návrh interiéru

Pred začatím návrhu vždy potrebujeme mať informácie o byte, dome alebo inom priestore, ktorý ideme navrhovať. Potrebujeme vedieť podlahovú plochu interiéru, lokalitu, predpokladaný termín realizácie. V ideálnom prípade máme k dispozícii aj pôdorys. Ak máme všetky informácie k interiéru vieme povedať presnú cenu za návrh a projekt interiéru. Po schválení ceny a termínov nasleduje prvé stretnutie, na ktorom podpíšeme zmluvu o dielo a prejdeme si požiadavky investora.